English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γράψτε λέξεις- κλειδιά για να βρείτε αυτό που ψάχνετε:

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ε. Ζ: Η φιλία



 22η συνάντηση

Σε κείμενο του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη «Φιλία», διαγωνίστηκαν τη Δευτέρα στη Νεοελληνική Γλώσσα οι πάνω από 103.000 υποψήφιοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις . 

Αυτό στάθηκε η αφορμή να συζητήσουμε αρκετά με τα σαΐνια, πάνω στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις , μια και ασχολούμαστε εκτεταμένα με το θέμα αυτό στην Ευέλικτη Ζώνη. Διατυπώθηκε με απλά και κατανοητά λόγια, όπως άλλωστε αρμόζει στην ηλικία των παιδιών μου, το ζήτημα της φιλίας, η αξία της, το εγκώμιό της από την αρχαιότητα και η καταγωγή της λέξης. Συνδέθηκε η φιλία με την αγάπη και ξεχώρισαν (κατά το φιλόσοφο Αριστοτέλη) τα τρία είδη της. Καταλήξαμε στην τέλεια- ιδανική φιλία: ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και γιατί αξίζει να την έχουμε στη ζωή μας. 

Τα παιδιά με μεγάλη ωριμότητα συζήτησαν και διατύπωσαν ερωτήσεις – προβληματισμούς. Κατάλαβαν μέσα από δικά τους βιώματα, ποιους θεωρούν φίλους τους αλλά και τι πρέπει να κάνουν για να είναι ευτυχισμένοι μαζί τους. Κάποιοι αναζητούν ακόμα φίλους. Τουλάχιστον ξέρουν ποια είναι τα κριτήρια επιλογής... Είναι ένα θέμα που προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. 

Δε θα σας πω άλλα, για να διαβάσετε το κείμενο που πραγματικά αξίζει να σταθούμε όλοι για λίγο… 








Γράφουμε χαϊκού! (κλικάροντας τα μικρά εικονίδια δεξιά, εμφανίζονται οι άλλες παρουσιάσεις)