English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γράψτε λέξεις- κλειδιά για να βρείτε αυτό που ψάχνετε:

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Νεολιθική εποχή- οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς






Το Δισπηλιό είναι μεγάλος οικισμός στο νομό Καστοριάς. Αποτελεί ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα και στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 1.186 κατοίκους.
Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού. Oι συστηματικές ανασκαφές (1992 και εξής) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Eυρώπη.


Η πινακίδα,  φέρει χαράγματα ή σήματα, 'μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε'.









Ευχαριστώ πολύ το μαθητή μου ,Δημήτρη Γ., για το φωτογραφικό υλικό που έφερε στην τάξη και έτσι δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη παρουσίαση.

Διαβάστε περισσότερα... »

Ε.Ζ : Ο τροχός της φιλίας

21η συνάντηση: Ο τροχός της φιλίας 




Σε μεγάλο στρογγυλό χαρτόνι κάνσον γράφτηκαν τα ονόματα των παιδιών. Από τον τροχό αυτό , το κάθε σαΐνι με τη βοήθεια του ζαριού διάλεξε ένα συμμαθητή-τριά  του (γυρνώντας το βέλος με κλειστά μάτια). Κατόπιν κάθε ζεύγος επέλεξε ένα χαρτάκι με μια δράση από το κουτί του κεφιού 

π.χ ζωγραφική στον πίνακα, κουκλοθέατρο, διάβασμα βιβλίου, επιτραπέζιο ...Τα φιλαράκια για κάποια λεπτά ήταν παρεούλα, απασχολήθηκαν δημιουργικά και διασκέδασαν!!

Τελειώνοντας τις δραστηριότητές τους ξαναγύρισαν στον κύκλο και όλοι μαζί αφηγήθηκαν τις εντυπώσεις τους.

ΣΤΟΧΟΙ: Η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, η επιδίωξη δημιουργίας νέων φίλων , η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και η προαγωγή της φιλίας - συνεργασίας. 



 (πρόταση του βιβλίου: ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ)

Δείτε τις δράσεις μας:






κάθε παιδί βρίσκει το ταίρι του!



ενδεικτικές δραστηριότητες




παίζουν δάσκαλος- μαθητής

ζωγραφίζουν στον πίνακα

παίζουν πολύ ωραία  κουκλοθέατρο!


ζωγραφίζουν μαζί στο μπλοκ τους



παίζουν μαζί επιτραπέζιο, σκάκι...

και κουκλοθέατρο


ο Γιώργος....σκίζει στο brakedance!!





Τι είναι ο φίλος ,τελικά;















Διαβάστε περισσότερα... »

Καλό και ξεκούραστο ΣΚ!


Διαβάστε περισσότερα... »

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

3 εύκολοι τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά



Όλοι οι γονείς, ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους για το παιδί τους: Να είναι ευτυχισμένο! Όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει χαρά γύρω του, στην οικογένειά του, στους συμμαθητές του και στους φίλους του. Μέσα από την καθημερινή συναναστροφή με γελαστούς ανθρώπους, θα έχει πιο πολλές πιθανότητες να είναι ευδιάθετο και πρόσχαρο.
Σύμφωνα με το Δρ. Τζέιμς Φόουλερ (James Fowler), καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά:

1. Διευρύνετε το κοινωνικό τους δίκτυο
Η ευτυχία είναι σαν τη γρίπη, λέει ο Δρ. Φόουλερ. Όσο περισσότερους κεφάτους ανθρώπους συναναστρέφεσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να οικειοποιηθείς την καλή τους διάθεση. Επομένως, για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «έκθεση» του παιδιού σας στη… θετική ενέργεια, προσπαθήστε να κανονίζετε συχνά ώρες παιχνιδιού στο σπίτι κάποιου φίλου του ή στο δικό σας, να το πηγαίνετε συστηματικά στην παιδική χαρά, όταν ξέρετε ότι θα μαζευτούν κι άλλα παιδιά για να παίξουν.   
   
2. Δώστε έμφαση στη χαρά τους (όχι στα κατορθώματά τους)
Το θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης έχει να κάνει κυρίως με το βίωμα της ευτυχίας, και όχι της επιτυχίας, υποστηρίζει ο ειδικός. Βέβαια, καθώς θα μεγαλώνει το παιδί σας, θα σας ενδιαφέρει περισσότερο να έχει την καλύτερη δυνατή μόρφωση, αλλά μέχρι τότε προσπαθήστε να του εξασφαλίζετε ευχάριστες δραστηριότητες και δημιουργικά παιχνίδια που ενισχύουν την εγκεφαλική του ανάπτυξη. Κι αν είστε στη φάση της αναζήτησης παιδικού σταθμού, προτιμήστε εκείνους που επικεντρώνονται στις κοινωνικές δεξιότητες και όχι στην εκμάθηση της αλφαβήτας. 

3. Βρείτε το δικό σας παράδεισο
Αυτό δεν σημαίνει να «φορέσετε» ένα μόνιμο χαμόγελο, ακόμα κι όταν προσπαθείτε απεγνωσμένα να τα βγάλετε πέρα με τις στοίβες  λογαριασμούς πάνω στο τραπέζι της κουζίνας! Αυτό που σας προτείνεται είναι να κάνετε πράγματα που ξέρετε ότι θα ενεργοποιήσουν το «κουμπί» της ευδιαθεσίας σας, π.χ. ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή πηγαίνετε μια βόλτα για παγωτό με το μικρό σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο στον κόσμο από ένα αστείο μουτράκι γεμάτο σοκολάτα! Κι αυτές οι μικρές στιγμές είναι που συμπληρώνουν το παζλ της ευτυχίας, πρώτα της δικιάς μας και κατ’ επέκταση και των παιδιών μας!
Πηγή: Kids Are Special

Διαβάστε περισσότερα... »

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το επίθετο : ο πολύς- η πολλή- το πολύ



Διαβάστε καλά την κλίση του επιθέτου και θα μπορέσετε να εργαστείτε στις παρακάτω ασκήσεις.
Θυμηθείτε: 

  • το επίθετο πολλή μπαίνει μόνο δίπλα σε ουσιαστικά!! π.χ πολλή ζάχαρη
  • στο αρσενικό και στο ουδέτερο γένος βάζουμε ένα λ π.χ πολύς κόπος, πολύ φαγητό
  • στον πληθυντικό πάντα δύο λλ π.χ πολλές γυναίκες, πολλά δέντρα 


http://users.sch.gr/parantoniou/askiseis/glwssa_enot9ask6.htm


http://users.sch.gr/parantoniou/askiseis/glwssa_enot9ask7.htm


http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/2askiseis/c12/5.htm



Παιδιά, έπαιξαν οι γονείς σας το παιχνίδι που γράψαμε στο μπλοκάκι; Θα μου πείτε τι βαθμό πήραν!!


Διαβάστε περισσότερα... »

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η αδελφή του η γοργόνα (μύθος)




Ο Αλέξανδρος ο Βασιλιάς, σαν πολέμησε και πήρε όλα τα βασίλεια του κόσμου και τον έτρεμε όλη η γη κι η οικουμένη, κάλεσε τους μάγους και τους ρώτησε:

- Πείτε μου εσείς που κατέχετε της μοίρας τα γραμμένα, τι μπορώ να κάνω για να ζήσω πολλά χρόνια, να χαρώ τον κόσμο που τον έκανα όλον δικό μου;

- Βασιλιά μου πολυχρονεμένε, η δύναμή σου είναι πολλή μα όσα έχει γράψει η μοίρα δεν μπορούν να ξεγραφτούν. Ένα μόνο πράγμα είναι που μπορεί να σε κάνει να χαρείς τα βασίλεια και τη δόξα σου. Μα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο.

- Δεν σας ρωτώ αν είναι δύσκολο, μόνο ποιο είναι;

- Ε, τότε Βασιλιά μου, στους ορισμούς σου, είναι το Αθάνατο νερό που όποιος το πιει, θάνατο δεν φοβάται. Μα όποιος πάει για να το πάρει, πρέπει να περάσει ανάμεσα από δυο βουνά που χτυπά το ένα πάνω στο άλλο ασταμάτητα κι ούτε πουλί πετούμενο δεν προλαβαίνει να περάσει. Άμα περάσεις τα δυο βουνά, είναι ένας δράκος ακοίμητος και φυλάει το Αθάνατο νερό. Σκοτώνεις το δράκο και το παίρνεις.

Ευθύς ο Αλέξανδρος προστάζει και του φέρνουνε το άλογό του το Βουκεφάλα που φτερά δεν είχε και σαν πουλί πέταγε. Καβαλικεύει και ξεκινά. Περνά τα δυο βουνά, σκότωσε τον ακοίμητο δράκο και πήρε το γυαλί που χε το Αθάνατο Νερό. Μα έλα που όταν γύρισε στο παλάτι, δεν το φύλαξε καλά! Το βλέπει η Αδελφή του και χωρίς να ξέρει τι είναι, το χύνει. Και κατά τύχη χύθηκε πάνω σε μια αγριοκρεμμύδα και γι' αυτό από τότε οι αγριοκρεμμύδες δεν ξεραίνονται ποτέ. Μετά από ώρα πάει ο Αλέξανδρος να πιει το νερό, μα που 'ν' το; Ρωτά την Αδελφή του κι αυτή του λέει πως δεν ήξερε τι ήταν και το έχυσε!

Τρελάθηκε από το θυμό και τη στεναχώρια του και την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και να βασανίζεται. Ο Θεός τ' άκουσε και από τότε, όσοι γυρίζουνε με τα καράβια, τη βλέπουνε και παραδέρνεται μέσα στα κύματα. Ωστόσο τον Αλέξανδρο δεν τον μισεί κι όταν δει καράβι το αρπάζει από την πλώρη και ρωτάει:


- Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Κι αν ο καραβοκύρης δε ξέρει και απαντήσει:
- Απέθανε…
Τότε η κόρη από τη μεγάλη της λύπη ταράζει με τα χέρια και με τα ξέπλεκα ξανθά μαλλιά της τη θάλασσα και πνίγει το καράβι. Όσοι όμως ξέρουνε, απαντούν:
- Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει…

Και τότε η γοργόνα από τη χαρά της παύει τους ανέμους και τα κύματα και παίζει τη λύρα της και τραγουδάει γλυκά τραγούδια και απ' αυτή μαθαίνουν οι ναύτες τους καινούριους σκοπούς.

Πηγή: http://ymagblog.blogspot.gr/











Διαβάστε περισσότερα... »

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Πρόσθεση και αφαίρεση δεκαδικών αριθμών


Καλό ξεκίνημα με ένα ευχάριστο, γρήγορο και έξυπνο παιχνιδάκι για σαΐνια!! 




Παιδιά, θυμάστε πώς γράφουμε τους δεκαδικούς αριθμούς; (ή τα ξεχάσατε όλα με τις διακοπές;; χα! χα! ) Ελάτε να κάνουμε ένα γρήγορα έλεγχο στις γνώσεις σας!!


Διαβάστε περισσότερα... »

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πασχαλινές διακοπές...τέλος!!!


Παιδιά, μην ξεχάσετε πως αύριο, Δευτέρα 9 Μαΐου, ξεκινάνε τα μαθήματα!! Ανυπομονώ να σας δω!!!!



Διαβάστε περισσότερα... »

Γράφουμε χαϊκού! (κλικάροντας τα μικρά εικονίδια δεξιά, εμφανίζονται οι άλλες παρουσιάσεις)