English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γράψτε λέξεις- κλειδιά για να βρείτε αυτό που ψάχνετε:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η σωστή διατροφή για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και στις τελικές εξετάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει αυτές τις ημέρες να δώσουμε περισσότερη σημασία στη διατροφή του παιδιού!






Η σημασία του πρωινούΗ καθημερινή κατανάλωση πρωινού αλλά και η καλή κατανομή των υπόλοιπων γευμάτων ασκούν σημαντική επίδραση στην πνευματική απόδοση.

Το πρωινό σχετίζεται άμεσα με τη γνωσιακή λειτουργία και την πνευματική απόδοση, καθώς παρέχει γλυκόζη στον εγκέφαλο, το μόνο όργανο που εξαρτάται αποκλειστικά από την παροχή γλυκόζης.

Επιπλέον, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, το οποίο είναι συνήθως ιδιαίτερα αυξημένο την περίοδο των εξετάσεων, και παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι, γιατί αφενός υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και αφετέρου δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

Καλό θα ήταν το πρωινό την ημέρα των εξετάσεων να περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός να μπορεί να πέψει γρήγορα και έτσι να αποδώσει άμεσα  την ενέργειά τους αλλά και την γλυκόζη που τόσο χρειάζεται ο εγκέφαλος.

Όσο για την υπόλοιπη διατροφή, δύο κύρια γεύματα και κάποια ενδιάμεσα σνακ μπορεί συνολικά να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην γνωσιακή λειτουργία και να παρέχει γλυκόζη στο εγκέφαλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό άλλωστε η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για εφαρμογή κάποιας δίαιτας αδυνατίσματος ή πολύ περισσότερο για την εφαρμογή «ανορθόδοξων» ειδών δίαιτας.

Μερικές προτάσεις για πρωινό την ημέρα των εξετάσεων 
1 ποτήρι φυσικός χυμός,
1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή μαρμελάδα
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο

Μερικές ιδέες για υγιεινά σνακΜια μικρή ποικιλία φρέσκων φρούτων σε συνδυασμό με 1-2 κουταλιές της σούπας άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς

Γιαούρτι µε µέλι, μια μικρή ποικιλία φρέσκων φρούτων, 1 κουταλιά της σούπας άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα (μια εξαιρετική λύση για την κάλυψη της ανάγκης για γλυκό αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρει σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Μια μικρή ποικιλία φρέσκων φρούτων σε συνδυασμό με 1 μπάρα δημητριακών ή 2-3 μπισκότα ολικής άλεσης

Μισή  σοκολάτα υγείας ή παστέλι

Μερικές ιδέες για σωστά μεσημεριανά γεύματαΤο μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι σπιτικό και διαφορετικό κάθε μέρα, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο. Ακολουθώντας το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, θα περιλαμβάνει μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, μία φορά κοτόπουλο, μία με δύο φορές ψάρι, μία με δύο φορές όσπρια, ένα λαδερό και ζυμαρικά ή ρύζι. Μην ξεχνάτε πως το γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από άφθονη σαλάτα, παρασκευασμένη με όσο το δυνατόν πιο πολλά είδη λαχανικών, λίγο ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.


Μερικές ιδέες για βραδινόΤα βραδινά γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφριά . Μια πράσινη σαλάτα σε συνδυασμό με μια μερίδα πρωτεΐνης όπως κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί και μια μικρή μερίδα αμύλου όπως ένα φλιτζάνι ζυμαρικά ή σκούρο ρύζι ή μια με δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή ένα μέτριο κρίθινο παξιμάδι.

Άλλες επιλογές είναι το γάλα με δημητριακά

Το τοστ ή μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα (ντομάτα, πιπεριά, μαρούλι, αγγούρι και λίγο τυρί, ελαιόλαδο κλπ) ή τονοσαλάτα ή αυγό με λίγο ψωμί και σαλάτα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο βραδινό του μαθητή και ιδιαίτερα όταν έχει εξετάσεις την επόμενη μέρα, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του παιδιού και κατ’ επέκταση την απόδοσή του.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξουν οι γονείςΕπαρκής ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι μείζονος σημασίας αυτές τις περιόδους που συνδυάζουν άγχος, κούραση και ζέστη και πάλι, όμως, πρέπει ο μαθητής να προσέξει τις επιλογές του. Προτιμάμε το απλό, καθαρό νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτων και φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα επίπεδα δίψας για να πιούμε κάτι υγρό.






Από: Ελένη Χαδιαράκου 
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος διατροφολόγος 

Γράφουμε χαϊκού! (κλικάροντας τα μικρά εικονίδια δεξιά, εμφανίζονται οι άλλες παρουσιάσεις)