English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Γράψτε λέξεις- κλειδιά για να βρείτε αυτό που ψάχνετε:

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

7 μυστικά για πολύ ευτυχισμένα παιδιά



Στις μέρες μας, η λέξη «ευτυχία» δεν είναι και η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε στα παιδιά. Αντίθετα, αυτό που σκεφτόμαστε είναι η «επιτυχία». Βάζουμε πάντα κάποιο μέτρο σύγκρισης για τα παιδιά μας. Ονειρευόμαστε αστραφτερά βραβεία, τρόπαια και απολυτήρια (αυτά που κέρδισαν… ξέρετε, δεν κερδίζει ο καθένας τέτοια βραβεία).
 Σκεφτόμαστε πώς πρέπει να ντυθεί το παιδί μας, όχι για να είναι ευτυχισμένο, αλλά για να έχει ένα οποιοδήποτε πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού ή στην τάξη.
 Αναρωτιόμαστε σε πόσες ομάδες μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο ένα εννιάχρονο έτσι ώστε να πάρει υποτροφία για κάποιο κολλέγιο στο μέλλον.
Σκεφτόμαστε όλα εκείνα τα εμπόδια που κάνουν το να είσαι γονιός εντελώς εξαντλητικό. Και τα σκεφτόμαστε πολύ.
Αυτό που δεν κάνουμε είναι να περνάμε χρόνο έχοντας στο μυαλό μας τι μπορεί να κάνει ένα παιδί πραγματικά ευτυχισμένο.
Μια φορά κι έναν καιρό, η παιδική ηλικία αποτελούταν από πολύ παιχνίδι έξω και πολύ, πολύ λίγη τηλεόραση. Η φαντασία των παιδιών κάλπαζε και το μόνο που χρειάζονταν ήταν μερικά αυτοκίνητα από σπιρτόκουτα και χαρτόκουτα. Έπαιζαν, μάθαιναν και έκαναν φίλους, αλλά πάνω απ’ όλα, διασκέδαζαν.
Σήμερα, όλα γίνονται βάσει σχεδίου. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και οι κατασκευές που φτιάχνουν πρέπει να είναι ίδιες με αυτές στο pinterest. Οι μέρες που τα παιδιά δημιουργούσαν μέσα από το τίποτα έχουν περάσει. Πολλά παιδιά απλώς ακολουθούν ένα πρόγραμμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα. Αντίθετα, πολλά είναι. Πολλά παιδιά ζουν σε ένα κόσμο γεμάτο γνώση και περιπέτεια, στην ίδια τους την αυλή. Άλλα πάλι όχι. Και είναι πραγματικά ντροπή ότι κάποια παιδιά απλώς ακολουθούν το σχέδιο, γιατί η παιδική ηλικία θα ‘πρεπε να είναι γεμάτη χαρούμενες αναμνήσεις.
Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να εστιάσουμε στην ευτυχία, όταν υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπεινα κάνουμε; Για αρχή, ας πάρουμε μια ανάσα (μην ανησυχείτε, εκείνη η στοίβα από άπλυτα θα σας περιμένει) και ας δούμε μερικά πράγματα.

7 μυστικά για πολύ ευτυχισμένα παιδιά

1. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε στην ώρα τους.
Ξέρω τι σκέφτεστε: αυτό είναι κάτι τόσο απλό που δεν μπορεί να είναι πραγματική συμβουλή. Ξανασκεφτείτε το καλύτερα! Πόσες φορές έχετε υπάρξει τόσο πεινασμένη/ος που το μόνο που θέλατε είναι να αρχίζετε να ουρλιάζετε; Έτσι ακριβώς νιώθουν και τα παιδιά σας όταν δεν μπορούν να φάνε το σνακ τους ή όταν πρέπει να φάνε δύο ώρες αργότερα, απλώς και μόνο για να βρίσκονται σε κάποιο μεγάλο «οικογενειακό τραπέζι».
Τα συχνά γεύματα γεμίζουν τις μπαταρίες τους και τα ηρεμούν. Έτσι, είναι πιο χαρούμενα και διασκεδάζουν.

2. Να κοιμούνται αρκετά.
Ναι, ξέρω. Κάποια παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα από κάποια άλλα. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία όταν τα παιδιά σας δεν παίρνουν τον ύπνο που χρειάζονται. Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κοιμούνταιΚαι είναι στο χέρι σας να τα μάθετε. Όταν είναι εξαντλημένα και δεν έχουν κοιμηθεί, γκρινιάζουν. Όταν έχουν κοιμηθεί είναι πιο χαρούμενα, πιο ευτυχισμένα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να προγραμματίσετε συγκεκριμένες ώρες ύπνου.

3. Να παίζουν χωρίς οδηγίες.
Το αυτοσχέδιο παιχνίδι, το παιχνίδι που δεν έχει οδηγίες για να ακολουθηθούν, κοντεύει να εξαφανιστεί. Σήμερα, τα παιδιά έχουν ελάχιστο χρόνο και, δυστυχώς, έχουν στη διάθεσή τους παιχνίδια που δεν τα ευχαριστούν. Σίγουρα, όλα εκείνα τα πλαστικά φορτηγάκια με τα όμορφα χρώματα είναι υπέροχα, αλλά αφήστε τα παιδιά σας να απολαύσουν μερικά ξύλινα παιχνίδια και τουβλάκια. Και, παρακαλώ, βοηθείστε τα παιδιά σαν να βρουν λίγο χρόνο ώστε να παίζουν κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε, το έχουν ανάγκη: το παιχνίδι κάνει καλό στην ψυχή.

4. Να μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους.
Τα παιδιά φωνάζουν όταν θυμώνουν, κλαίνε όταν στενοχωριούνται. Μπορεί να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους όταν δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό που νιώθουν. Και, καμιά φορά, αν είστε τυχεροί, μπορεί να τα κάνουν όλα αυτά μέσα στο αγαπημένο σας κατάστημα στο εμπορικό κέντρο. Απλά αφήστε τα να το κάνουν. Είναι υγιές να εκφράζονται. Μπορεί οι ενήλικες να τηλεφωνούν στους φίλους τους όταν χρειάζονται κάποιον να μιλήσουν, αλλά, με τα παιδιά, η κατάσταση είναι διαφορετική. Το να τα ντροπιάζετε δημοσίως και να τα αναγκάζετε να σταματήσουν δεν τα βοηθάει. Μπορεί ένα δημόσιο ξέσπασμα να σας κάνει να φτάσετε στα όριά σας, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το μια αιώνια καταπίεση των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού σας, που μπορούν να το οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή οποιουδήποτε είδους διαταραχή (διατροφική ή ψυχολογική).

5. Να παίρνουν τις αποφάσεις τους.
Τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Τους λέμε συνέχεια τι να κάνουν, πού να πάνε, τι να φάνε. Αν μπορούσαμε να τους δώσουμε για λίγο τον έλεγχο, θα τα κάναμε πιο ευτυχισμένα. Αφήστε τα λοιπόν να αποφασίσουν τι θα φορέσουν. Αφήστε τα να επιλέγουν το βραδινό μια φορά την εβδομάδα. Ρωτήστε τα ποιες δραστηριότητες θέλουν να κάνουν τα απογεύματα. Δώστε τους την ευκαιρία να αποφασίσουν καιαπολαύστε το χαμόγελό τους ως ανταμοιβή.

6. Να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.
Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Ακόμη και τα 3χρονα καταλαβαίνουν πότε οι γονείς τους τους δίνουν πραγματική σημασία και πότε απαντούν μηχανικά. Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι οι γονείς τους τα ακούν πραγματικά (ναι, από το ότι ο Mcqueen (cars) κέρδισε στον αγώνα, μέχρι το τι έμαθαν στο σχολείο) ηρεμούν και δένονται μαζί σας. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την ευτυχία τους. Να ακούτε όταν σας μιλούν τα παιδιά σας. Είναι ένας πολύ όμορφος και εύκολος τρόπος να αναπτύξετε μια ειλικρινή σχέση μεταξύ σας και να τους δώσετε χαρά.

Διαβάζετε ακόμη; Πολύ ωραία, γιατί το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό.
7. Να λαμβάνουν αγάπη άνευ όρων.
Τα παιδιά τα κάνουν θάλασσα. Τους λέτε να μην χοροπηδούν στον καναπέ, αλλά το κάνουν έτσι κι αλλιώς. Και μετά κλαίνε. Και, επειδή η παιδική ηλικία βασίζεται κατά πολύ στη δοκιμή, το λάθος και την δυνατότητα των παιδιών να εκμεταλλεύονται την κάθε ευκαιρία, συγχωρέστε τα ό,τι κι αν κάνουν. Να τα αγαπάτε ό, τι κι αν γίνει.
Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα στηρίζουν πάντοτε, είναι πιθανότερο να πάρουν κάποια ρίσκα που θα τα ωφελήσουν. Παίρνουν αποφάσεις με αυτοπεποίθηση, νιώθοντας ασφάλεια. Μαθαίνουν ότι, παρόλο που οι άνθρωποι κάνουν συχνά λάθη, μπορεί κανείς να διορθώσει το λάθος του.
Γιατί όταν τα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στους γονείς τους στα καλά και στα άσχημα, νιώθουν ευτυχισμένα.

Πηγή: Huffington Post




Γράφουμε χαϊκού! (κλικάροντας τα μικρά εικονίδια δεξιά, εμφανίζονται οι άλλες παρουσιάσεις)