Για πολλά παιδιά η εκμάθηση της καθημερινής ορθογραφίας μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, να την μαθαίνουν στο σπίτι αλλά τελικά να κάνουν πολλά λάθη όταν γράφουν στο σχολείο και φυσικά να απογοητεύονται.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μάθει την ορθογραφία του σχολείου
- Αρχικά ζητήστε από το παιδί να διαβάσει δυνατά τις προτάσεις ή τις λέξεις που έχει για ορθογραφία.
- Ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει τις λέξεις που δεν γνωρίζει καλά και που ίσως κάνει λάθος.
- Μαζί με το παιδί, τονίστε στην κάθε λέξη το σημείο που πρέπει να προσέξει με κάποιο χρώμα.
- Όπου είναι δυνατόν, ζωγραφίστε κάτι σχετικό με την λέξη. π.χ. για την λέξη όνειρο - κάντε ένα παιδί που κοιμάται και ονειρεύεται το ει! Για την λέξη αυτοκίνητο, φτιάξτε ένα αυτοκίνητο και στις ρόδες γράψτε νη. Απλά πρέπει να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη!
- Αν η λέξη σχετίζεται με κάποιον κανόνα, τότε ζητάμε από το παιδί να θυμηθεί τον κανόνα. π.χ. η λέξη μαθαίνω γράφεται με αι γιατί όλα τα ρήματα σε -αίνω γράφονται έτσι εκτός από μένω, δένω, πλένω. Έτσι κάνουμε και μια σύντομη επανάληψη των κανόνων!
- Στη συνέχεια λέμε στο παιδί την ορθογραφία δυνατά για να την γράψει σε τετράδιο, σε ένα μεγάλο χαρτί, σε πίνακα κλπ.
- Μόλις τελειώσει με την γραφή, ζητάμε από το παιδί να κοιτάξει προσεκτικά και να δει αν έχει κάνει λάθη ώστε να τα διορθώσει.
- Αν έχει κάνει λάθη, μπορεί να γράψει ξανά αυτές τις λέξεις ή ακόμα καλύτερα να φτιάξει προτάσεις με αυτές τις λέξεις.
- Πολύ σημαντική είναι η πρωινή υπενθύμιση της ορθογραφίας- δηλαδή πριν πάει το παιδί στο σχολείο. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να δει το χαρτί που μαθαίνατε την ορθογραφία, με τις ζωγραφιές και τα χρώματα.
- Επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι το παιδί να μαθαίνει την ορθογραφία και να την θυμάται, όχι δηλαδή παπαγαλία απλά για να γράψει καλά στο σχολείο! Για να γίνει αυτό, χρειάζεται συχνή επανάληψη των κανόνων και των λέξεων που μαθαίνει σε κάθε τάξη.
- Τέλος, αν βλέπετε ότι το παιδί έχει έντονη δυσορθογραφία και συχνά άλλες δυσκολίες στα μαθήματα, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό/ή παιδαγωγό για αξιολόγηση και παρέμβαση.
πηγή: paidagwgos.blogspot.gr